Gespecialiseerde JURIDISCHE dienstverlening, op maat van uw onderneming
Sinds 2009 ben ik advocaat aan de Gentse balie. In mijn praktijk ligt de focus op de verschillende materies van het intellectueel recht en het ondernemingsrecht. Zowel kmo's, grotere bedrijven als particulieren behoren tot het cliënteel.
Ik streef naar een 'moderne' advocatuur, waarbij de advocaat proactief meedenkt met uw onderneming, rekening houdend met de nieuwste ontwikkelingen in het juridisch en technologisch landschap. Transparantie en flexibiliteit staan daarbij centraal.
ENKELE Referenties
actua
De opslag en uitwisseling van gegevens in de cloud leidt tot heel wat juridische vragen. Één daarvan heeft betrekking op de (plicht tot) vrijgave van informatie die op buitenlandse servers wordt opgeslagen.
Op 26 april 2018 viert de WIPO opnieuw de 'World IP day'. Dit jaar staat de rol van vrouwen in innovatie en ontwikkeling centraal.
Op 19 januari 2017 verzocht een Finse rechter om de uitlegging van de richtlijn betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. De vraag kwam er naar aanleiding van een nationale procedure als gevolg van een maatregel opgelegd door de Finse privacyautoriteit.
Veel logo's, slogans of andere onderscheidingstekens gaan gepaard met het R-, TM- of in sommige gevallen ook het SM-symbool. Maar wat betekenen ze? Mag u ze zomaar gebruiken? En hebben ze enige (juridische) waarde?
Verordening (EU) 2017/1001 van 14 juni 2017 inzake het Uniemerk (codificatie) werd op 16 juni 2017 gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Op 26 april viert de WIPO opnieuw de 'World IP day'. Dit jaar ligt de nadruk veiligheid, gezondheid en comfort.
Met de Wet van 9 februari 2017 zag de nieuwe innovatie-aftrek het levenslicht. Neem hier kennis van de belangrijkste wijzigingen.
Het kantoor werd recent verzocht om advies over het gebruik van kunst in de wachtruimte. U leest hier het artikel dat verscheen in de Artsenkrant.
Tot 1 juli 2016 kon het belastbaar inkomen verminderd worden met 80 % van de octrooi-inkomsten. De OESO heeft recent geoordeeld dat dit Belgisch stelsel evenwel niet voldoet aan de door de organisatie vooropgestelde voorwaarden. De Belgische wetgever ziet zich daarom genoodzaakt de nodige aanpassingen door te voeren. Tijd voor stand van zaken.
Hyperlinken naar een auteursrechtelijk beschermd werk? Volgens het HvJ niet noodzakelijk een inbreuk op het auteursrecht. De situatie wordt wel link wanneer u zou handelen uit winstoogmerk of wanneer u op de hoogte bent van het onrechtmatig karakter van de publicatie.
Op 24 mei trad de nieuwe Privacyverordening in werking. Hoog tijd dus om de belangrijkste wijzigingen even op een rijtje te zetten.
Wie onderneemt heeft een wettelijke informatie- en transparantieplicht. Met de lancering van het "ODR platform", komt daar een belangrijke verplichting bij voor wie online verkoopt of diensten verleent.
Op 7 februari 2013 diende de Commissie een voorstel in voor een nieuwe Richtlijn. De tekst bevat concrete maatregelen die een hoog niveau van netwerk- en informatiebeveiliging moeten waarborgen in de EU. Deze week is over de tekst een informeel politiek akkoord bereikt met het Europees Parlement. Het is aangewezen hierop te anticiperen in uw contracten en algemene voorwaarden.
Wenst u meer te weten over de bescherming van uw IP-portefeuille of stelt u zich vragen bij het juridisch kader van uw website? U bent van harte welkom op dinsdag 1 december 2015 in de kantoren van Magelaan, blekersdijk 14, 9000 Gent.
Wie meer wenst te weten over het belang van intellectuele rechten in overeenkomsten: u bent van harte welkom op 26/11 om 12u voor een praktijkgerichte uiteenzetting (Agentschap Ondernemen - Koning-Albert I-Laan 1/2 - 8200 Sint-Michiels).
U kan tijdens de nacht van 19 op 20 november voor gratis juridisch advies terecht bij een ploeg advocaten, elk met een specifieke juridische kennis. Wie weet spreken we elkaar en slaapt u nadien weer op beide oren.
Na "Salduz" zorgt nu ook "Schrems" via het Europees Hof van Justitie voor een aardverschuiving in het juridisch landschap: wat initieel begon met een klacht van een student bij de Ierse Data Protection Commissioner, eindigde gisteren in een mijlpaalarrest van het Europees Hof.
Alvorens uw merk wordt geregistreerd, wordt uw aanvraag tot registratie gepubliceerd in een officieel en openbaar merkenregister. Malafide individuen maken daarvan handig gebruik om u misleidende facturen toe te zenden in de hoop dat u tot betaling zou overgaan. U vindt hier enkele voorbeelden van dergelijke facturen.
ICT-ontwikkelingen leidden ertoe dat de Europese Commissie haar inspectiebevoegdheden met betrekking tot inbreuken op het mededingingsrecht, gevoelig heeft uitgebreid. Zo acht de Commissie zich voortaan bevoegd om on site "Clouddata" te verzamelen en onderzoek te verrichten naar private "devices" en "media" die worden gebruikt voor professionele doeleinden.
Wie beschikt over een "bekend" Gemeenschapsmerk kan zich verzetten tegen de (Europese) merkinschrijving van een overeenstemmend teken, zelfs indien de registratie wordt aangevraagd voor andere waren of diensten. Maar wanneer wordt een Gemeenschapsmerk als "bekend" beschouwd en is deze bekendheid ook vereist in elke lidstaat van de EU?
Uit een recente studie van het OHIM blijkt dat de Belgische kledij- en cosmeticamarkt ernstig lijdt onder de verhandeling van namaakproducten. België scoort daarmee slechter dan het Europees gemiddelde en haar buurlanden.
Hoewel de Privacycommissie heel wat terechte bedenkingen formuleert bij het ontwerp van Koninklijk Besluit, verleent ze toch een gunstig advies. Zoals nu opgesteld lijkt het KB evenwel zijn doel voorbij te schieten.
Het is intussen ruim drie jaar geleden dat de Europese Commissie een voorstel indiende tot hervorming van de Europese privacyregels. Sinds 15 juni 2015 zit de Europese hervorming van het Privacyrecht echter in een stroomversnelling, nu ook de Raad haar gemeenschappelijke strategie heeft kenbaar gemaakt.
Met het Koninklijk besluit (KB) van 12 mei 2015 ter uitvoering van de bepalingen betreffende het kwekersrecht van het Wetboek Economisch recht, treedt het nieuw kwekersrecht in werking. Het KB legt hoofdzakelijk procedureregels vast, maar er zijn toch enkele belangrijke aandachtspunten.
Pleegt Richard Prince een inbreuk op het auteursrecht met zijn nieuwe tentoonstelling in de Gagosian Gallery in Londen?
In het kader van een strafonderzoek dat werd opgestart na een strafklacht van de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM), werden recent de banktegoeden van een vermeende fraudeur bevroren. Zo heeft deze verdachte voorlopig niet langer een reden tot verder zetting van haar frauduleuze praktijken, hetgeen (potentieel) gedupeerden ten goede komt.
In een persbericht van 20/05/2015 reageert Scouts & Gidsen Vlaanderen VZW terecht verontwaardigd op het niet-toegestaan gebruik van haar merk.
Jaarlijks organiseert de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom op 26 april een "Dag van de Intellectuele Eigendom".
Het Hof van Justitie spreekt zich uit over de draagwijdte van het distributierecht
Op 23 juni 2016 spraken de Britten zich uit tegen het lidmaatschap van de EU. Hoewel de uitslag van het referendum niet bindend is, bestaat er een reële kans dat het Verenigd Koninkrijk de EU ook effectief zal verlaten. Indien het zover komt, zal dit ook een impact hebben op geregistreerde intellectuele eigendomsrechten, in het bijzonder de Uniemerken.