De BMM behaalt belangrijke overwinning in strijd tegen facturatiefraude.

Sinds enkele jaren ontvangen merkhouders regelmatig frauduleuze facturen voor de vernieuwing van hun merkenrecht.

Dubieuze bedrijven doen zich voor als een gemachtigde of officiële instantie die daarvoor verantwoordelijk is en trachten zo de merkhouders ervan te overtuigen om te betalen, omdat zij anders hun merkenrecht zouden dreigen te verliezen.

De factuur ziet er echt uit maar is vals!

In februari 2013 berichtte de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM) reeds over deze oplichtingspraktijken en publiceerde zij ook enkele voorbeelden van dergelijke facturen. U kan dit bericht en deze voorbeelden via deze link lezen op de website van de BMM.

Aangezien deze praktijken veelvuldig voorkomen diende de BMM strafklacht in. Veelal bleken de fraudeurs echter moeilijk op te sporen of te sanctioneren om dat hun zetel zich vaak ver buiten de Benelux bevindt.

Nu, ruim twee jaar later, behaalt de BMM dan toch een eerste overwinning: op 1 juni berichtte de vereniging dat in één van de lopende onderzoeken de banktegoeden van één van deze beweerde fraudeurs zijn bevroren zodat deze - althans voorlopig - nog weinig redenen heeft om haar frauduleuze praktijken verder te zetten. Lees via deze link het volledig bericht op de website van de BMM.

Wees dus op uw hoede wanneer u een factuur ontvangt: het kan best zijn dat een periodieke taks verschuldigd bent, maar kijk na of de begunstigde wel uw merkengemachtigde of bevoegde officiële instantie is en raadpleeg ook het merkenregister om te zien of uw merkinschrijving inderdaad moet worden vernieuwd.